Alles over de patiëntkant van het verhaal

Wat heeft de tandarts nou met je heup te maken?

Voordat je de heupoperatie ondergaat, krijg je het advies de tandarts te bezoeken. Mijn tip: doe dat zo snel mogelijk.

Ongemerkte ontsteking

De tandarts checkt of je gebit in orde is en of er op korte termijn geen ingreep nodig is. Bovendien checkt ze of er misschien ergens een ontsteking zit. Mevrouw P ging donderdag naar de tandarts, terwijl haar heupoperatie op de maandag erna gepland stond. Helaas ontdekte de tandarts een ontsteking – waar ze zelf geen last van had.

Wat is het risico?

Het risico is dat de ontsteking ‘doorslaat’ naar je heup. De grootste en vervelendste complicatie van een heupoperatie is een ontsteking. Vaak moet de heup dan opnieuw geopereerd worden, waarbij de kans op nieuwe complicaties groter is dan bij de eerste operatie.

Wat is de procedure?

Allereerst: hier hebben verschillende ziekenhuizen verschillende protocollen voor en elke situatie is anders. Wat overal hetzelfde is: bij de constatering van een ontsteking geeft de tandarts dit door aan de orthopeed die jou gaat opereren. De orthopeed beslist of de operatie doorgaat, of dat je eerst de ontsteking moet laten behandelen.

Pro en contra

De tandarts van mevrouw P beweerde dat twee jaar geleden onderzoek had uitgewezen dat dit zwaar overdreven is. Er zou geen aantoonbaar verband zijn tussen een ontsteking in de mond en een ontsteking bij een heupoperatie. Het ziekenhuis in Enschede waar zij behandeld wordt, wil echter het risico niet nemen.

Zonder zich hierin te willen mengen, ziet het Park Medisch Centrum een ontsteking in de mond in het algemeen als een vermijdbaar risico bij een heupoperatie.

Bovendien adviseert het PMC om vooraf naar de tandarts te gaan, zodat je in de weken na de operatie de kans op een gebitsbehandeling minimaliseert.

Conclusie

De heupoperatie van Mevrouw P wordt nu een paar weken uitgesteld. De ontsteking in haar mond wordt eerst opgelost.

Nogmaals: de beslissing ligt bij de orthopeed. Alleen die kan inschatten of het in jouw situatie een risico is of niet. Maar het kan dus geen kwaad om een paar weken van tevoren naar de tandarts te gaan…

Deel deze pagina op je eigen social media

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 gedachten over “Wat heeft de tandarts nou met je heup te maken?”