Alles over de patiëntkant van het verhaal

Voorbereiding operatie

Nagels

Gellak of gelnagels blijven weken zitten. Dat is lastig als je een operatie moet ondergaan, want dan willen ze blote nagels om te kunnen zien hoe het met het zuurstofgehalte in je bloed zit.

Het kost een maand of twee (afhankelijk van de persoon en het seizoen) voor ze er helemaal uitgegroeid zijn. Gellak is te verwijderen met een nagelvijl. Natuurlijk kun je ze altijd laten verwijderen vlak voor de operatie.

Fysiotherapie

Om de pijn van je heup te verlichten en om zo fit mogelijk de operatie in te gaan, is fysiotherapie aan te bevelen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er de laatste weken met de pet naar gegooid heb. Ik was alleen maar aan het afbouwen en aftellen.

Online vind je veel oefeningen voor ná de operatie. Deze oefeningen van Netwerk Orthopedie zijn om je erop voor te bereiden.

Ik heb baat gehad bij het kritische en jonge team van Jip Regtop.

Soms kan de chirurg aanbevelen om bijvoorbeeld een week voor de operatie te stoppen met oefeningen, zodat je spieren niet al te strak staan tijdens de operatie. Overleg dit.

Hygiëne

In het ziekenhuis testen ze met een wattenstaafje of je stafylokokken in je neus draagt, net als 40% van de Nederlanders, in de kliniek krijgt iedereen dezelfde behandeling.

Die bestaat eruit dat je je de drie dagen voor de operatie met een weinig schuimende rode douchegel (Hibiscrub) moet wassen, ’s morgens en ’s avonds. Het stinkt niet, maar het ruikt ook niet naar Rituals of zo. De apotheek had een fles van 500 ml, maar 250 ml is genoeg. Droog je dan ook elke keer af met een schone handdoek (gewassen op 60 graden). Je krijgt de kleur trouwens lastig uit washandjes. Daarnaast drie keer per dag het ‘neuspeutergebied’ insmeren met een zalfje.

Slaap je laatste nacht thuis in schone lakens (gewassen op 60 graden). Een schoon bed als je thuiskomt is ook wel fijn.

In het ziekenhuis van Enschede echter (update mei 2019), krijg je geen neuszalf en geen douchegel.

Energie

Maar in Enschede krijg je wel weer een drankje om 2 uur voor de operatie te drinken: twee flesjes Pre-op. Smaakt naar appelsap. Het bevat extra koolhydraten voor een beetje extra energie.

Nuchter en zonder make-up

Vanaf de avond ervoor, 12 uur, mag je niets eten of drinken en naar de operatie mag je geen zalfjes, crèmes, aftershave, deo of wat-dan-ook dragen. En al helemaal geen nagellak, want aan je blote nagels kunnen ze zien of je zuurstoftekort hebt.

Je mag wel je medicijnen slikken op de normale tijden die je gewend bent met een enkele slok water.

Tijdens de operatie draag je ook geen ondergoed. Het schijnt dat als je dat aanlaat, de verpleegkundigen die het uitdoen, het wel eens kwijtraken. Ik ging dus met mijn blote billen in het operatiehemd.

Mee naar de kliniek

Je kleren, aantrekhulpmiddelen en krukken. Omdat je been mogelijk wat gaat opzwellen denk je: lekker een joggingbroek. Dat kan. Maar kies dan niet zoals ik een velours broek, maar een zo glad mogelijke stof. Stroeve stof zoals velours is erg onhandig omdat je veel moet schuiven met je been en je billen, onder de dekens, over het matras en over een stoel. Met name terug in de auto is een plastic vuilniszak dan handig om te schuiven en te draaien.

Alle medicijnen die je normaal gebruikt. Overleg met de arts of verpleegkundige of die wel goed te combineren zijn met wat je voor, tijdens en na de operatie krijgt. Vraag eventueel bij de apotheek een lijstje, want dat is belangrijk om te weten in combinatie met de verdoving en de pijnstillers die je krijgt.

Ik had de luxe van een kamer voor mij alleen. Voor alle lichte slapers op meerpersoonskamers raad ik oordopjes en een slaapmasker aan. Flying Tiger heeft fijne slaapmaskers.

Je mobiel plus oplader. Voor een boek heb je geen puf (zelfs een boekenwurm als ik niet), maar een tijdschrift kan lekker zijn om door te bladeren. Ik houd ook erg van podcasts. Op Spotify staan sinds 2021 ook boeken in het Nederlands, Engels en waarschijnlijk ook andere talen.

Een foto of kaart om fijn naar te kunnen staren als je je rot voelt.

Doucheschuim en deo – heerlijk om na de operatie je eigen geur weer te mogen gebruiken.

Make-up en (goedkope) sieraden – lekker om je een beetje op te tutten, dan voel je je automatisch al wat beter.

Deel deze pagina op je eigen social media
Operatie

Operatie

Zelf vond ik het prettig om wel vooraf precies te weten wat er ging gebeuren, en dat heeft dr. Henkus netjes op […]

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 gedachten over “Voorbereiding operatie”