Alles over de patiëntkant van het verhaal

Verder met je leven

Weer aan het werk

Als zelfstandig ondernemer die thuis werkt achter een bureau, heb ik mijzelf twee weken vakantie gegeven. Met name die eerste week was keihard nodig. De tweede week had ik wel wat kunnen doen, maar ik ben nog wel snel moe. De vier weken erna werk ik halve dagen. Omdat je van tevoren weet dat je geopereerd wordt, kun je misschien wat plannen, inclusief vervanging. Achteraf viel het mee, maar een operatie is dermate ingrijpend dat ook je mindset enigszins wordt bijgesteld. Een beetje afstand kan geen kwaad. Daar komt bij dat het herstel voor iedereen anders is en mijn herstel wel zeer voorspoedig is verlopen.

Sport

Nu, twee weken na de operatie moet ik mij nog beperken met eenvoudige fysio-oefeningen. Mijn doel is om over 12 maanden weer terug te zitten op mijn oude conditieniveau met drie keer per week intervaltraining op de sportschool.

Na 7 weken neem ik afscheid van mijn nazorg-fysiotherapeut, hoe goed die me ook heeft gesteund in het voortraject, met name de morele steun toen mijn pijn nog niet erkend werd. Ik maak een afspraak met de fysiotherapeut van mijn sportschool om systematisch te kunnen werken naar mijn oude niveau.

Hardlopen, vechtsporten waarbij je trapt, springen, tennissen en sporten als skiën en paardrijden waarbij je hard kunt vallen staan allemaal op de zwarte lijst. Maar dat wil niet zeggen dat het niet kan. Reken alleen op eerdere slijtage van je prothese en bij een val het risico dat het ding breekt, zeker als je een ‘keramieken’ heupprothese hebt. Ik ken mensen die hardlopen en tennissen met een heupprothese. Hey, it’s your life.

Voeding

Met je gewicht gebeuren een paar dingen tegelijk: doordat je minder beweegt breken je spieren af en word je lichter. Door het oedeem word je ongeveer 2 tot 3 kilo zwaarder. Al je even veel eet als toen je nog normaal bewoog, kom je aan. Ga in elk geval de eerste paar maanden, zeker de eerste zes weken niet lijnen. Eet juist extra eiwitten, om je spieren te helpen herstellen. Als je iets wil minderen, schrap dan suiker, maar niet zomaar alle koolhydraten. Die heb je nodig voor herstel en bedenk dat extra vezels (volkorenproducten, groente en fruit) prettig zijn voor een zo soepel mogelijke stoelgang zolang je je benen nog niet mag optrekken.

Sauna

Een commerciële sauna lijkt me niet heel hygiënisch. Een privésauna die je heel goed schoonhoudt zal iets minder gevaar opleveren. Infecties blijven de rest van je leven een risico, dus ga er alleen heen als je absoluut geen enkel wondje hebt en uiteraard pas als de wond van je operatie volledig geheeld is.

Seks

In principe mag alles “op geleide van pijn”. Maar de eerste 2 à 3 maanden mag je je knie niet te ver optrekken (90 graden-regel) en zeker ook niet je benen spreiden. Ook schokkende belasting is niet fijn. Met name vrouwen moeten het dus even bij alternatieven zoeken. Knuffelen is overigens bijzonder aan te bevelen. De stoffen die daarbij vrijkomen versnellen het herstel. Orthopeed Tom Hogervorst gaat hier uitgebreid op in. Met plaatjes.

Tatoeage

Met mijn levenservaring weet ik dat ik nu niet meer mooi vind wat ik tien jaar geleden mooi vond, dus ik ben geen voorstander van tatoeages. Maar met die ritssluiting van de operatie zit je toch. Je moet sowieso een tijdje wachten. Op het internet varieert het advies van 6 maanden tot 3 jaar. Het litteken krimpt nog heel lang, dus dat beïnvloedt het plaatje. De kleur op het litteken kan ook lichter uitvallen, maar dat kun je laten bijwerken. Afhankelijk van het plaatje blijf je de verdikking en de vorm van het litteken zien.

Volgende operatie

Met de Corail van Johnson & Johnson kan ik theoretisch de rest van mijn leven doen. Er is 25 jaar praktijkervaring mee. Andere prothesen hebben een gemiddelde levensduur van 10 tot 15 jaar, maar ik ken iemand die dertig jaar geleden zo’n prothese heeft gekregen die er nog steeds goed in zit. Wanneer krijg je een revisie van je prothese?

  • Als je valt en het ding breekt. Vallen is sowieso een van de grootste gevaren. Paradoxaal genoeg vergroot angst voor vallen de kans dat je iets breekt. Geen risico’s nemen dus en je niet gek laten maken.
  • Bij een infectie.
  • Bij slijtage van de ‘lining’, het polyethyleen dat als een soort van kraakbeen tussen de kop en de kom zit. Dan kunnen ze alleen dat onderdeel vervangen. Die operatie is aanmerkelijk eenvoudiger en lichter dan de plaatsing van de prothese.
  • Als de steel los gaat zitten in je dijbeenmerg.
  • Als de kom los gaat zitten in je heupbot.

In die laatste twee gevallen kan het nodig zijn om meer van je eigen bot weg te halen, en dat is uiteraard maar beperkt mogelijk. Maar een heupprothese is zo gangbaar, dat de ontwikkelingen hard gaan. Wie dan leeft, die dan zorgt, is mijn motto.

Deel deze pagina op je eigen social media

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

8 gedachten over “Verder met je leven”