Alles over de patiëntkant van het verhaal

Start nieuwe heup no. 2

Begin vorige zomer heb ik een flinke fietstocht gemaakt, waarin ik op één dag 120 kilometer fietste. Dat ging prima, maar ’s nachts kon ik niet slapen van de pijn in mijn heup. Mijn andere heup, die nog origineel is. Ook de terugweg leidde tot een slapeloze nacht.

Klachten

Sindsdien krijg ik weer signalen dat heup nummer 2 aan de beurt is. Inmiddels doet een wandeling van meer dan een kilometer en een fietstocht van meer dan tien kilometer pijn. Vooral ’s avonds en ’s nachts, als ik niets heb om me af te leiden. Soms merk ik dat ik mank loop. Na een tijdje zitten ben ik bij het opstaan stijf en loop ik de eerste meters krom. Ik kan me moeilijker aankleden en mijn teennagels en voeten verzorgen. Als ik door mijn knieën ga, kom ik moeilijk overeind en soms verstap ik me. Door corona beweeg ik toch al minder, maar nu helemaal. Mijn conditie is slechter dan ooit. Regelmatig krijg ik feedback als ik met mijn benen over elkaar zit: links over rechts, of rechts over links – het maakt niet uit, mijn heup vindt allebei niet leuk.

IAOM-US van Pixabay gedownload

De eerste stappen

Nadat ik voor 2021 mijn eigen risico van mijn zorgverzekering naar het minimum heb bijgesteld, ben ik dan maar langs de huisarts gegaan. Deze week mag ik al met haar doorverwijzing een röntgenfoto laten maken en kan ik ook bij de fysiotherapie terecht, omdat wat oefeningen natuurlijk geen kwaad kunnen. Ook heb ik contact gezocht met het Park Medisch Centrum, die mijn vorige heup met een voorste benadering en een duurzame prothese hebben vervangen. Ook daar hebben ze schijnbaar geen last van corona.

Hulp

Het is wel lastig dat ik alleen woon en bovendien geen auto heb. Het PMC is buitengewoon slecht bereikbaar met het openbaar vervoer en ik heb dus geen zin om te gaan fietsen. Gelukkig heb ik wel vrienden die me willen brengen en een zoon die bereid is om na de operatie een weekje bij mij te komen wonen voor eenvoudige hand- en spandiensten. Mijn ervaring is weliswaar dat ik de dag na de operatie weer kan lopen en traplopen, maar snel de voordeur opendoen is lastig omdat ik één hoog woon. Ik kan ook moeilijker even op en neer naar de keuken terwijl ik een verdieping hoger in bed lig. En voor-het-geval-dat vind ik het die eerste week wel fijn om niet alleen te zijn.

Omdat mijn favo gelnagellaksalon SK Beauty & Lifestyle natuurlijk gesloten is, ben ik blij dat er nog maar een klein restje gelnagellak op mijn nagels zit. Voor de operatie moet het eraf, omdat ze (behalve op de machines) aan de kleur van mijn nagels kunnen zien of ik nog voldoende zuurstof heb. Dat kan ik er wel met en vijl afhalen.

Verder moet ik nog checken of mijn thermoskan nog goed werkt, zodat mijn zoon straks niet voortdurend op en neer hoeft te rennen naar de keuken met koffie ;-).

Boodschappenlijstje

Ik heb nog een gewone wandelstok, een grijpstok en een sokkenhulp. Net als een plastuit en een rugzak. Een bedtafel heeft mijn lief de vorige keer voor mij gekocht. Een laarzenknecht denk ik niet nodig te hebben. Verder heb ik sleutelringen besteld en zal ik weer krukken bij de thuiszorgwinkel moeten (laten) halen. Deze keer wil ik ook een toiletverhoger, ondanks dat orthopeed Henkus dat niet nodig vond. Plassen blijft lastig, die eerste tijd na de operatie.

Ik heb meteen een afspraak met de huisarts gemaakt, met het ziekenhuis voor een röntgenfoto, met de kliniek die mijn vorige heup ook met succes heeft vervangen en met de fysio voor pre-operatieve oefeningen. Verder heb ik een lijstje uitgedraaid van de medicijnen die ik op dit moment gebruik.

Deel deze pagina op je eigen social media

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.