Alles over de patiëntkant van het verhaal

Operatie

Zelf vond ik het prettig om wel vooraf precies te weten wat er ging gebeuren, en dat heeft dr. Henkus netjes op zijn site geplaatst met een video. Niet voor tere zieltjes.

Hieronder dankzij de tip van Wolfje een animatie voor wie niet tegen bloed kan.

In woorden: de chirurg snijdt een opening van 10 tot 15 cm en zet er krammen in om die open te houden. Dan zaagt hij (ik ben nog geen vrouwelijke orthopeed tegengekomen, maar ze zijn er wel) de kop van het bot in je bovenbeen af. Hij plaatst de steel van de prothese in het nu bereikbare merg van je bovenbeen. Dat tikt hij erin met een hamer (niet zachtzinnig) tot hij voelt dat het goed zit. Dan freest hij met een bolfrees je heupbot uit tot de bionische kom erin past. Dan plaatst hij de kop

Verdoving

Je krijgt altijd vooraf een gesprek met een anesthesist. Die bepaalt wat er medisch mogelijk en gewenst is, gezien de operatie en je gezondheid. Daarnaast vraagt de anesthesist bijvoorbeeld of je de operatie wilt meemaken of liever een roesje hebt.

Ik kreeg een ruggenprik en op eigen verzoek een ‘roesje’ om de operatie niet bewust te hoeven meemaken. Er zijn mensen die dat wel willen.

Op en van het operatiebed schoven ze me over een gladde mat. Grappig systeem waardoor mijn lichaam het minst belast werd en ook de ruggen van het verplegend personeel minimaal belast werden.

Lenzen

Er was wat verwarring over mijn lenzen. Uiteindelijk heb ik ze aangehouden tijdens de operatie en dat was geen enkel probleem. Het roesje duurt een uur en ik heb zachte lenzen.

Koud

In de operatiezaal is het koud, maar je ligt op een soort elektrische deken. Dat was toch even prettig, voor ik wegdoezelde.

Door de koude kunnen heel magere mensen onderkoeld raken. Die leggen ze dan onder een lamp in de recovery room. Dat neemt wat meer tijd.

Familie thuis

(Update mei 2019)

Thuis zitten ze te wachten op het verlossende telefoontje. Dat verschilt per ziekenhuis of kliniek. In Enschede wachten ze kennelijk tot je als patiënt weer bij bent. Zenuwslopend voor de familie, zeker als die weet dat de operatie zelf minder dan een uur duurt. Het is nu bijna twee uur na de operatie en nog niets gehoord. Ik wou dat ik de patiënt was – dan weet je beter waar je aan toe bent.

Het verlossende telefoontje kwam na ruim 3,5 uur ná de operatie.

Enfin, ze wachten dus tot de patiënt bij is en van de recovery room naar de eigen kamer is gebracht.

Geschiedenis

De eerste heupoperatie die een beetje lijkt op wat ze nu doen was in 1956 door McKee, die metaal op metaal toepaste. Daarvoor hadden ze het ook met glas geprobeerd! Meer informatie op http://www.heupoperatie.nl. Deze website is van Johnson & Johnson, dus ook niet objectief. Overigens net zo min als deze website, maar ik heb in elk geval geen economisch belang.

Deel deze pagina op je eigen social media

Voorbereiding operatie

Nagels Gellak of gelnagels blijven weken zitten. Dat is lastig als je een operatie moet ondergaan, want dan willen ze blote nagels […]

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 gedachten over “Operatie”