Alles over de patiëntkant van het verhaal

Operatie gepland

Mijn operatie staat gepland op 4 februari, hoera!

Fysio

De fysio heeft geconstateerd dat ik 40% functioneer ten opzichte van het gemiddelde voor mijn leeftijd en BMI. Dat klinkt beroerd, maar het is ook erkenning dat er echt wat aan de hand is. Ik doe nu vijf oefeningen (drie keer tien herhalingen van drie seconden) om met name mijn bovenbeen te sterke en een kwartiertje roeien met de podcast van de Correspondent (aanrader, maar volkomen irrelevant in dit verhaal).

Na de operatie komt ze ten minste één keer bij mij thuis langs. Dat is min of meer standaard, maar voelt wel heel luxe. Een arts aan huis zie ik verder alleen maar in kostuumdrama’s. En als ik denk aan Simon uit de serie Bridgerton (Regé-Jean Page) voelt het helemaal geweldig.

Rust en reinheid

Drie dagen voor de operatie moet ik beginnen met een soort rood doucheschuim waar ik de laatste dag ook mijn haar mee mag wassen en een neuszalf. Dit om de kans op infectie te minimaliseren: infecties vormen het grootste risico van de hele operatie. Ook heb ik oude dekbedovertrekken uit de kast gehaald, zodat ik na de operatie elke dag schone lakens heb. Mijn lieve zoon, die de week na de operatie komt logeren om mij te helpen, zal elke dag mijn bed mogen verschonen. Ik heb het hem nog niet verteld. Overigens kan zoonlief ook niet elk moment voor moeders klaarstaan, dus regelen mijn superburen een babyfoon voor het geval dat ik ineens iemand nodig heb en ze mijn appje niet zien of zo. Zoveel lieve mensen om me heen.

Medicijnen en vergoeding

Zonet kreeg ik een telefoontje van de apotheek van de kliniek om te vertellen welke medicijnen ik meekrijg na de operatie en om te checken of mijn lijst klopt van medicijnen die ik normaal gebruik. Bij de Naproxen (pijnstiller) hoort een maagbeschermer, omdat dat spul nogal op je maag kan slaan. Die maagbeschermer wordt niet vergoed – de vraag was of ik het toch wilde hebben. Voor mij geen probleem. Wel verwonder ik mij zo af en toe over deze keuze van wel of niet vergoede medicijnen: ik weet van een bevriend huisarts dat sommige mensen er noodgedwongen voor kiezen om die medicijnen dan maar niet te nemen. Vaak met gevolgschade. Waarvan de oplossing dan weer wel vergoed wordt. Raar systeem.

Alcohol en pijnstillers

Bedenk me trouwens net dat ze niet zei dat je beter geen alcohol kunt drinken bij pijnstillers. Het advies van Trimbos komt hierop neer: het hangt af van het type pijnstiller. Het kan weinig uitmaken of bloedingen, maag-darm klachten of ernstige versuffing veroorzaken. Specifieker is de site Alcoholhulp. Naproxen, wat ik krijg en wat lijkt op ibuprofen, geeft dus sowieso al kans op maagklachten en alcohol versterkt dat. Daarnaast krijg ik echter nog een morfine-achtig medicijn en de maximale dosis paracetamol. Paracetamol in combinatie met veel alcohol kan je lever beschadigen. Maar volgens mij heb je daarbij niet eens paracetamol nodig – veel alcohol beschadigt ook zonder paracetamol je lever wel. Morfine-achtige middelen in combinatie met alcohol versuffen vooral nog sterker. Ik krijg hiermee de indruk dat je net als altijd best een glaasje mag drinken, zo lang je geen auto gaat besturen (wat je toch niet mag of kunt na de operatie) of een kettingzaag hanteert. Benieuwd wat een echte arts hiervan vindt.

Gladde broek

Vanwege corona natuurlijk geen ziekenbezoek, maar ik moet gebracht en gehaald worden naar de kliniek. Een vriendin brengt me en we dragen allebei een mondkapje. Als ze me ophaalt (in dezelfde auto als drie jaar geleden, omdat die van mijn lief een veel te lage instap had!), leggen we er een grote plastic zak of vuilniszak in, zodat ik vanaf de straat er voorzichtig in kan gaan zitten met mijn rug naar de bestuurder en dan gemakkelijk naar voren draai over de gladde zak. De vorige keer had ik speciaal voor de operatie een gemakkelijk zittende joggingbroek gekocht, maar het zachte, warme velours glijdt totaal niet onder de lakens of op een stoel – superongemakkelijk! Ik neem deze keer de legging mee die ik de vorige keer van mijn lief heb gekregen. Lekker glad en elastisch genoeg:

Deel deze pagina op je eigen social media

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.