Alles over de patiëntkant van het verhaal

Hulpmiddelen

Haal vooraf zelf hulpmiddelen in huis, dan hoef je je huisgenoten en vrienden er niet mee op te zadelen als je tijdelijk minder mobiel bent. De meeste zijn heel simpel en niet duur. Zie ook Kosten.

Krukken, looprek of rollator

Krukken zijn heel fijn, die haal je bij een thuiszorgwinkel. Je kunt ze huren en kopen. Huren heeft het voordeel dat het goedkoper is, dat je ze kwijt bent als je weer zonder kunt en dat een ander er ook nog iets aan heeft. Heb je geen trappen in huis, dan kan een looprek of een rollator ook nuttig zijn. Mij niet gezien, ik voelde me meteen 30 jaar ouder.

Laat je fysiotherapeut de juiste hoogte instellen. De behulpzame dame in de thuiswinkel had ze net te hoog afgesteld.

Voor de operatie heb ik gebruik gemaakt van een klassieke wandelstok. Als je geen rugklachten wilt, zorg dan dat die op de juiste hoogte zit. Een wandelstok geeft minder steun, maar straalt ook iets anders uit; minder ziek maar wel oud…

Grijpstok

Ik dacht: ik laat nooit iets vallen. Ten eerste ben je je het niet bewust hoe vaak je iets van de grond opraapt. Ten tweede ben je met name de eerste dagen gewoon minder handig en ten derde is een grijpstok heel handig om je mee aan te kleden. Ik trek er mijn broek mee op en doe zelfs de ritsen van mijn schoenen dicht. Opendoen is lastiger, geef ik toe. Een sleutelring aan de rits helpt.

Te koop in de thuiszorgwinkel.

Sokkenhulp

Om sokken, kousen of panty’s aan te trekken is een sokkenhulp onontbeerlijk. Voor een lieve huisgenoot is het echt lastig om je ermee te helpen en een sokkenhulp maakt je onafhankelijk. Werkt beter bij korte sokken dan langere, maar in combinatie met de grijpstok lukt alles. Na de voorste benadering heb je nog minstens 6 weken nodig. Tip: trek de bovenste rand van lange sokken en panty’s over de sokkenhulp heen. Dankzij de linten is er nog ruimte om je voet er nog in te steken.

Laarzenknecht

Gebruik eventueel een laarzenknecht om kaplaarzen of laarzen zonder sluiting uit te doen.

Sleutelringen

Koop een aantal stevige sleutelringen bij een ijzerzaak om aan de ritsen van laarzen en schoenen van je bionische been te schuiven. Daarmee kun je die straks makkelijk open en dicht doen met de grijpstok of een stevige haak aan een touwtje. Ideaal zou een katrolletje zijn geweest, maar mijn huisgenoten waren gemakkelijker…

Bedtafel

Zolang zitten op een stoel nog echt pijnlijk is, blijf je het liefst in bed. Een bedtafel kan handig zijn, die drukt in elk geval niet op je been. Maar omdat je niet rechtop zit, laat staan voorover kunt buigen, is werken met een laptop en eten toch niet heel handig. Mijn lief is speciaal naar Ikea gegaan voor een turkoois exemplaar. Het liefst eet ik toch met een bord in mijn hand, zodat ik het onder mijn kin kan houden. Een groot servet of een theedoek is ook fijn. Internet benader ik het liefst met mijn telefoon, misschien dat een tablet ook prettig is.

Toiletverhoger

Na de voorste benadering vindt Henkus deze niet nodig, maar ik had pijn van het zitten op de toiletrand. Dat verdween na anderhalve week. Hoe dan ook is het knoeien als je je knieën niet genoeg kunt optillen.

Plastuit

Omdat zitten op de toiletrand pijnlijk kan zijn, is staand plassen een optie. Voor vrouwen adviseer ik een siliconen plastuit, maar het vergt enige vaardigheid. Oefen onder de douche. Dat is helemaal niet vies. Morsen op de wc is pas vies. Naspoelen met een beetje chloor: niet zeuren!

Douchekruk

Enthousiast had ik zoonlief vooraf de tuinstoel naar de badkamer laten slepen, maar staand douchen was vanaf de eerste dag thuis het prettigst. Wel fijn dat we een stang hebben waaraan ik me kon vasthouden. Na een paar dagen kon ik ook rustig mijn haar wassen; ik sta helemaal stabiel. Komt ook door die voorste benadering.

Losse matten weg

Alles wat los ligt, is een risico tot struikelen. Let ook op vrije looppaden, met name wat je ’s nachts moet afleggen. Hoewel ik een grote blaas heb en er normaal ’s nachts nooit uit hoef, had ik dat elke ochtend om 5 uur tot ongeveer twee weken na de operatie.

Rugzak

Zo lang je nog met twee handen leuning en kruk vasthoudt tijdens het traplopen, kun je niets meenemen. Ik was daarom erg blij met een rugzakje en een thermosfles voor koffie en thee. Zo had ik mijn handen vrij om de trapleuning en de krukken te gebruiken. Eten kun je eventueel meenemen in een tupperwarebakje als je zoals ik tussen bed en keuken een trap hebt.

Deur openen

Met actieve, uithuizige of helemaal geen huisgenoten, wil je zo snel mogelijk de voordeur kunnen openen als iemand aanbelt. Lastig als de woonverdieping niet op de begane grond is. Een ouderwets touwtje, desnoods langs een katrolletje, doet wonderen. Een raam open zetten en een sleutel aan een touwtje naar beneden hangen kan ook. Of vooraf een paar sleutels uitdelen aan mensen die je willen helpen.

Deel deze pagina op je eigen social media

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een gedachte over “Hulpmiddelen”