Alles over de patiëntkant van het verhaal

Heupklachten en de mythe van 15 jaar wachten

Wacht tot je minstens 65 bent

Er heerst een verouderde maar hardnekkige mythe rond een heupoperatie. Je zou maar één keer je heupprothese kunnen vervangen en dat betekent dat je 20 tot 30 jaar na je eerste heupoperatie in een rolstoel zit. Onzin, zegt ook Dr. Bloem van het Reinier de Graaf Gasthuis en ook orthopeed Tom Hogervorst.

  1. Zelfs als dat zo zou zijn, zou ik tot mijn 72ste of zelfs 82ste pijnloos door het leven kunnen huppelen. Ik leef nu, ik weet niet hoe lang en wie dan leeft, wie dan zorgt. Intussen schrijdt de wetenschap voort.
  2. Zelfs de meest conservatieve heupprothese kan gedeeltelijk gereviseerd worden. Dat betekent dat ze bij nieuw problemen vaak alleen maar een onderdeel hoeven te vervangen. Net als bij een auto.
  3. Met de Corail van Johnson en Johnson (die ik heb) is nu 25 jaar ervaring en die doet het nog goed bij 95% van de patiënten. Ze verwachten zelfs levenslang. En dat is vast niet de enige.

Begin van de heupklachten

Ongeveer tien jaar lang had ik last bij het opstaan als ik lang had gezeten of als ik ’s morgens wakker werd. Ik liep dan de eerste tien meter krom, maar daarna rechtop. Verder had ik nergens last van. Ik was me amper bewust van deze heupklachten.

Achteraf bleek dat mijn rechter heup altijd al een paar graden scheef stond. Ik ben geboren met een stuitbevalling en dat kán een oorzaak zijn. Tegenwoordig worden de heupjes van de baby na de stuitbevalling altijd grondig gecontroleerd, meer dan alleen wat voelen op het consultatiebureau. Staan ze scheef, dan krijgt de baby een ‘spreidbroek’. De een heeft daar meer last van de ander. Hoe dan ook voorkomt het op latere leeftijd een operatie.

Sport

Ruim twee jaar geleden ben ik maar eens gaan sporten, na een lui leven van 50 jaar. Daarin werd ik steeds enthousiaster en fanatieker, tot ik op het laatst drie keer per week naar de sportschool ging. Dit heeft mogelijk het effect van mijn scheefgeplaatste kom en kop versneld, maar daar zijn de geleerden het niet over eens. Hoe jonger de zorgprofessional (lees: hoe recenter de opleiding, hoe actueler de kennis), hoe minder ze mijn heupklachten toeschrijven aan sport en beweging.

Pijn & beperkingen

Heupklachten bestaan dus niet meteen en alleen uit pijn. Ik heb ontdekt dat pijn alleen subjectief te bepalen is. De enige manier om te weten of iemand pijn heeft, is het te vragen. De enige manier om te weten of je zelf pijn hebt, is het te voelen. Dat kun je aan een ander vertellen door er een cijfer aan te geven, bijvoorbeeld een rapportcijfer. Tegelijk was ik me pas na de operatie bewust hoe erg de pijn mijn leven beheerst had. Kennelijk wen je eraan, maar dat wil niet zeggen dat je er geen last van hebt.

Stram

Op een zeker moment kreeg ik echte klachten. Toen pas voelde ik onderscheid bij links en rechts: mijn rechterheup werd beperkt. Ik werd stram. Ik kon mijn been niet meer makkelijk over mijn fiets-met-stang slaan. Dit begon ongeveer februari 2017. Met de linker kan en kon ik alles. Vooral met sporten had ik heupklachten, maar al gauw ook gewoon met lopen, dansen, opstaan ’s morgens of zelfs na een tijd zitten.

Steken, zeuren, vlammen

Ik kreeg steken in mijn lies, vooral als ik kracht zette. Na verloop van tijd gingen mijn spieren zeuren, later vlammen. Alsof een reuzenhand mijn rechterbeen van de rechterkant vastgreep en hard kneep. Van boven mijn bil tot aan mijn enkel zeurde het de hele dag en vlamde het regelmatig op. Vooral ’s nachts. Ik werd op het laatst elke nacht wakker van mijn heupklachten en kon geen goede slaaphouding vinden. Mijn schouders gingen trekken, omdat ik mank ging lopen en met mijn hele lijf dat rechterbeen probeerde te besturen. Ik werd chagerijnig en mijn energie daalde naar nul. Met mijn humeur.

Het nut van pijn

De antroposofie zegt dat lichamelijke problemen er zijn om geestelijke problemen op te lossen. Als je aan bed en huis gebonden bent, betekent het dat je moet gaan nadenken. Even stilstaan bij waar je mee bezig bent. Ik geloof niet dat een versleten heup een signaal is, maar ik wilde het wel gebruiken als middel. Hoe had ik kunnen weten dat de operatie niet alleen een eind zou betekenen aan de pijn, maar ook mij mijn energie, zin en levensvreugd zou teruggeven?

Wat kun je dan zelf doen?

Stok

Schaam je niet om tegen de pijn met een stok te gaan lopen. Er zijn chique wandelstokken te koop en krukken te leen bij bijvoorbeeld een zorgwinkel. Al naar gelang wat je wilt uitstralen. Als je met een stok of kruk gaat lopen, zullen vrienden en vage bekenden je gaan aanspreken. Twee voordelen: mensen houden meer rekening met je en bieden je sneller een stoel aan. Ook in het openbaar vervoer. Bovendien is het zichtbaar en mensen spreken je erover aan. Je dan hoort dat bijna iedereen wel iemand kent met heupklachten of die een heupoperatie heeft ondergaan, ook veel mensen van begin 50. Warme belangstelling kan je bovendien goed doen.

Pijnstillers

Pijnstillers zijn prima, maar als je geen pijn voelt weet je niet welke bewegingen het schadelijkst zijn en je onderdrukt een signaal. Het is alsof je de batterij uit het brandalarm haalt. Bedenk dat je onherstelbare schade kunt aanrichten als je te lang doorloopt met een versleten heup: het bot dat niet belast wordt degenereert en het bot dat zonder kraakbeen op een ander bot beweegt krijgt knoesten – daar is vast een mooie medische Latijnse naam voor.

Fysio

Veel soorten beweging doen pijn. Ik had absoluut geen zin in welke beweging ook en heb het de laatste twee, drie weken compleet laten afweten. Maar alles wat je doet om te blijven bewegen helpt. Het helpt je om je prettiger te voelen omdat bewegen dat doet, het helpt om de pijn en de pijnlijke bewegingen op te vangen en het helpt je beter door de operatie. Als je meer spiermassa hebt, herstel je sneller.

Verkrampen

Er zijn veel manieren om met pijn om te gaan en sommige mensen, zoals ik, verkrampen. Met meditatie, haptonomie of andere methodes kun je ‘naar de pijn toe’ ademen of in elk geval zorgen dat je niet verkrampt. Probeer links en rechts wat uit en doe wat het beste bij je past. Ik ben er helaas pas mee begonnen na de operatie en heb er enorme baat bij gehad. Was ik maar eerder begonnen want de meeste pijn had ik voor de operatie.

Deel deze pagina op je eigen social media

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

10 gedachten over “Heupklachten en de mythe van 15 jaar wachten”