Alles over de patiëntkant van het verhaal

Voorbereiding voor na de operatie

Toiletverhoger

Op aandringen van een vriendin toch maar een toiletverhoger besteld bij de thuiszorgwinkel. Ze zijn er in 6 en 10 cm hoog. Bij een heupoperatie wordt dat vergoed tot een half jaar! Ik hoop hem niet langer dan twee weken nodig te hebben. Hij kost trouwens 25 tot 30 euro als je hem zou willen kopen.

Waarom een toiletverhoger? Kort na de operatie is zitten niet fijn, je houdt je lijf dan het liefst gestrekt. Plassen onder de douche (goed naspoelen!) is een oplossing, mannen hebben een aangeboren oplossing en de vorige keer heb ik een plastuit gebruikt. Dat ging soms goed en werd soms een vieze boel (dan liever plassen onder de douche, geloof me). Met een toiletverhoger hoef je in elk geval niet laag te zitten. Ik houd je op de hoogte hoe het gaat.

Had me niet gerealiseerd dat ze die zelfs aan huis kunnen afleveren! Stom hè, ik koop van alles online wat ik laat bezorgen, maar van de vorige keer heb ik het beeld dat mijn lief mij met de auto erheen brengt. Omdat diezelfde vriendin wel krukken voor me te leen heeft, kan ik die toiletverhoger zelfs gewoon met de fiets ophalen! Met krukken erbij zou het wat onhandig zijn, ook omdat ik toch wat meer moeite met opstappen heb, maar dat stukje fietsen lukt me nog wel. Ook al omdat ik nu veel minder ver ben doorgesleten dan met mijn andere heup.

Pijn en slaap

Overigens slaap ik nu toch af en toe slecht, omdat er geen houding is waarin ik comfortabel lig, behalve plat op mijn rug, maar dan kan ik niet slapen. Nou ja, niet lekker. Prinses op de erwt, maar ik weet dat het snel verholpen is. Kijk echt uit naar de operatie!

Schoenen en voeten

Na de operatie kun je helemaal niet bij je voeten. Dat is na een week of twee weer beter, maar zorg daarom dat je (als dat nog gaat) vlak voor de operatie je teennagels knipt en dat je schoenen hebt die je zelf aan en uit kunt doen. Sloffen en sokken lukken prima met de sokkenhulp, maar schoenen niet. Pumps, crocks en instappers gaan goed, maar in crocks of instappers wil ik nog niet dood gevonden worden en pumps zijn te koud voor deze tijd van het jaar. O ja, en te hoog. Met een lange schoenlepel lukken veel schoenen nog, maar ja, ik heb vooral enkellaarsjes met ritsen.

Aan de ritsen heb ik vast sleutelringen gemaakt, en daarmee kan ik ze met de grijpstok prima dichtdoen. Maar open doen is andere koek! Daarvoor gebruik ik een grote S-haak, die ik met de grijpstok door de sleutelring steek. Dan sta ik met mijn goede voet op de haak en trek met de grijpstok de rits recht. Ik was bijna bang dat ik een ingewikkelde katrollenconstructie moest maken, maar zo lukt het ook.

Deel deze pagina op je eigen social media

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.